Vārītas olas uzturā var būt lieliskas pie salātiem vai vienkārši kā proteīniem bagāta uzkoda. Izlasi šo, lai uzzinātu, kā vienmēr ērti un viegli pagatavot cieti vārītas olas.

Vāri olas uz plīts

  1. Paņemiet olas un ielieciet tās katlā. Uzmanīgi ievietojiet olas katliņā. Dariet to tā, lai izvairītos no to saplīšanas.
    1. Ja vēlies pārliecināties, vai olas ir svaigas, ievieto tās sālsūdenī. Ja ola peldēs pa katliņa apakšu, tā ir svaiga. Ja tā peldēs pa ūdens augšu, labāk to izmet.
    2. Lai izvairītos no olu saplīšanas, vari novietot katliņa apakšā salocītu marles gabalu. Tomēr šis ne vienmēr ir nepieciešams.
  2. Piepildi katlu ar aukstu krāna ūdeni. Iepildi katlā ūdeni tik daudz, lai tas pārklāj olas apmēram 3 cm. Lejot ūdeni, varat pieturēt olas ar rokām, lai izvairītos no to saplīšanas. Vai arī vienkārši novadiet ūdens plūsmu uz katla malu.
    1. Auksts ūdens pasargā olas no pārvārīšanas. Nemetiet olas iekšā vārošā ūdenī, tādējādi ir ļoti viegli saplēst to čaumalu un ola var iztecēt ārā.
    2. Sālsūdens palīdz olu baltumam ātrāk savārīties. Tas vienlaikus aizkavē plaisu veidošanos, ja tās vārīšanas procesā sākušas plaisāt.
  3. Vāriet katlu uz mērenas uguns. Uz katla uzlieciet vāku. Ļaujiet ūdenim uzvārīties. Ūdens uzvārīsies ātrāk, ja katlam būs vāks, tomēr to var arī nelikt, ja vēlaties sekot līdzi, kā olas vārās.
    1. Ik pa laikam olas varat apmaisīt. Vislabāk tam izmantot koka karoti.
  4. Noņemiet no plīts, kad ūdens sācis vārīties. Līdzko ūdens sācis pilnībā vārīties, izslēdziet plīti. Ūdens karstums un tā saglabātais siltums būs pietiekams, lai pabeigtu olas uzvārīt. Ņemot vērā, cik cietas vēlaties savas olas, Jūs tās varat atstāt ūdenī no 3 – 20 minūtēm.
    1. Ja Jums patīk mīksti vārītas olas, izņemiet tās no ūdens pēc 3 minūtēm. Olas baltums būs gatavs, taču dzeltenums mīksts un silts.
    2. Ja vēlaties vidēji mīkstas olas, tad noņemiet tās pēc 5 – 7 minūtēm. Olas dzeltenums būs viegli mīksts, pašā tā centrā.
  • Ja Jums patīk cieti vārītas olas, atstājiet tās ūdenī vēl 10 – 15 minūtes. Ola būs viscaur cieti vārīta. Šajā stadijā olas principā nav iespējams pārvārīt.

Atdzesējiet olas

Tiklīdz esat nogaidījuši nepieciešamo laiku, lai olas pabeigtu vārīties, izlejiet visu ūdeni. Jūs varat tās arī pa vienai ar karoti izņemt. Novietojiet olas zem auksta tekoša ūdens vai arī uzmanīgi tās iemetiet bļodā ar ledus ūdeni, tādējādi tās ātri atdzesējot. Ļaujiet tām ūdenī atdzist apmēram 5 minūtes.

  1. Līdzko olas ir pietiekami atdzisušas, ka tās var noturēt rokās, ielieciet tās ledusskapī uz 20 – 30 minūtēm.
  2. Ja Jums nav svarīgi, cik viegli olām varēs noņemt čaumalu, Jūs varat sākt tās mizot, neliekot tās ledusskapī.
  • Lai pārbaudītu, vai ola ir cieti vārīta bez tās saplēšanas, paripiniet to pa galdu. Ja tā viegli un ātri ripo, tad tā ir cieti vārīta.
  1. Nomizojiet olas, kad esat gatavs tās ēst. Katru olu uzsitiet pa tīru gludu virsmu, lai tās varētu viegli nomizot. Sākat mizot no resnākā olas gala, jo tur vārīšanās procesā būs izveidojusies neliela bedrīte. Pēc nomizošanas varat ielikt olas aukstā ūdenī, lai izvairītos, ka kāda no čaumalas daļām paliek uz olas.
    1. Olu mizošanas padoms: ievietojiet tās atpakaļ katlā un uzlieciet vāku, tad olas sakratiet, tādējādi visas olas būs gatavs mizošanai.
  2. Uzglabājiet olas ledusskapī līdz pat piecām dienām. Pēc tam, kad esat nomizojis olas, tās ir gatavas ēšanai. Tās var uzglabāt pārtikas uzglabāšanas traukā ar vāku. Ja ieliekat tās bļodā, tad pārklājiet ar mitru papīra salveti, kuru katru dienu nomainiet.
    1. Olas vienlaikus var uzglabāt arī aukstā ūdenī tikai arī tad, ūdens katru dienu ir jānomaina.
    2. Cieti vārītas olas var tikt uzglabātas vairākas dienas pirms tiek nomizotas.
  3. Alternatīva metode olu vārīšanai mikroviļņu krāsnī.
    1. Sākumā mikroviļņu krāsnī uzvāri ūdeni. Vārīšana mikroviļņu krāsnī nav tik efektīva, tomēr ar pacietību arī tā var iegūt cieti vārītas olas. Vispirms mikroviļņu krāsnī jāuzvāra ūdens bez olām.
    2. Traukā ar uzvārītu ūdeni uzmanīgi ievieto olas. Izmantojot dvieli vai cepeškrāsns cimdu izņem trauku no mikroviļņu krāsns. Uzmanīgi ar karoti pa vienai ieliec tur olas. Pārliecinies, ka katra no olām ir pārklāta ar ūdeni.
      1. Nemet olas uzreiz ūdenī. Tās ne tikai var saplīst, bet arī izšļakstīt karsto ūdeni.
    3. Apklāj trauku un noliec malā. Līdz ko visas olas ir ievietotas traukā uzliec tam vāku vai šķīvi. Olas pagatavosies esot šajā karstajā ūdenī. Pagatavošanas laiks būs atkarīgs no tā, cik cieti vārītas olas vēlaties.
      1. Ja Jums patīk mīksti vārītas olas, atstājiet tās ūdenī 10 minūtes. Olas baltums būs gatavs, taču dzeltenums mīksts un silts.
      2. Ja vēlaties vidēji mīkstas olas, atstājiet tās ūdenī 15 minūtes. Olas dzeltenums būs viegli mīksts, pašā tā centrā.
  • Ja Jums patīk cieti vārītas olas, atstājiet tās ūdenī 20 minūtes vai vairāk. Ola būs viscaur cieti vārīta. Šajā stadijā olas principā nav iespējams pārvārīt.
  1. Izņemiet olas no ūdens un atdzesējiet. Izņemiet tās no ūdens trauka ar karoti. Tālākais process ir tāds pats, kā vārot uz plīts.

Padomi

  1. Ja dzeltenums ir zaļpelēks, gatavo tās īsāku laiku. Ļaujot olām vārīties pārāk ilgi, dzeltenumam sāks parādīties zaļpelēka nokrāsa. Olas arī šādā stāvoklī ir gatavas ēšanai. Tomēr, ja uzskati, ka šis nav pārāk kārdinoši, tad vienkārši nākamreiz gatavo tās īsāku laiku.
    1. Pārāk liels karstums vienlaikus var likt olās esošajiem proteīniem par daudz sarecēt, tādējādi olas baltumam kļūstot gumijotam.
  2. Ja ola ir pārāk šķidras konsistences, gatavo to ilgāk. Gadījumā, ja olas gatavo pārāk mazā temperatūrā, vari sastapties ar pilnīgi pretēju problēmu. Olas, kas nav pietiekami pagatavotas, nebūs stingras. Ja konstatējat, ka pirmā no visām olām nav gatava, droši ievietojiet pārējās atpakaļ traukā un gatavojiet ilgāk.
    1. Līdz galam neizvārītas olas var radīt salmonelozes infekcijas rašanos. Tāpēc uzturā ir ieteicams lietot olas, kas ir pietiekami izvārītas.
  3. Noglabājiet svaigas olas, lai tās būtu vieglāk nomizot. Kad olas ir tikai dienu vai divas vecas, tās ir grūti nomizot. Vislabākās olas vārīšanai ir tādas, kas nostāvējušas 7 – 10 dienas. Ja tomēr Jums jāvāra svaigas olas, pamēģiniet tās sākumā noturēt virs tvaika.
    1. Ievieto olas metāla caurdurī un to novietojiet katla virspusē. Vāri katlā ūdeni apmēram 10 minūtes, olas ik pa laikam apgriežot. Pēc tam turpini olas vārīt, kā parasti.
    2. Daži uzskata, ka olu mizošanu atvieglo arī tas, ja ūdenim pievieno tējkaroti sodas.
  4. Sadauzi un paviļā olu, ja to grūti mizot. Ja konstatē, ka olas čaumalas ir grūti nomizot, apviļā olu, lai tai ir daudz mazu krakšķu. Tad ievieto olu un paturi aukstā ūdenī 5 – 10 minūtes. Šis bieži palīdz, lai olas būtu daudz vieglāk nomizot.
  5. Ja ola saplīst, pievieno ūdenim etiķi. Šī ir diezgan izplatīta problēma, īpaši, ja olas ir tikko izņemtas no ledusskapja. Ja konstatējat, ka ola ir saplīsusi, pievieno tējkaroti etiķa. Turklāt, ja etiķi pievieno uzreiz, ola varētu turpināt vārīties, it kā tā būtu vesela.
    1. Var novērot, ka baltums ir nedaudz iztecējis no olas. Ja neesi pievienojis etiķi laicīgi, neuztraucies. Tāpat tā izvārīsies labi, tikai izskatīsies jocīgi.