Vesela ananāsa iegāde ir izdevīgs veids, kā tikt pie C vitamīna. Ananāsu sula un pats auglis var tikt izmantoti, lai padarītu gaļu maigāku, kā mērce desertiem, kā arī to var ēst svaigu. Mizot ananāsu varētu šķist biedējoši tā biezās mizas dēļ, bet seko šai pamācībai un uzzināsi, kā atbrīvoties no mizas un acīm pirms augļa griešanas.

Īstā augļa izvēle

  1. Izvēlies ananāsu. Pasmaržo tā pamatni, tam būtu jāsmaržo viegli saldeni.
  2. Ar pirkstiem nedaudz saspied ananāsa mizu. Ja auglis ir nogatavojies, tad mizai būtu jāpadodas spiedienam.
  3. Nomazgā ananāsu un atļauj tam nožūt pirms sagatavošanas. Tā kā lielāko daļu augļa ārpuses griezīsi nost, nav vajadzības to ļoti kārtīgi berzt.

Mizošana

  1. Noliec ananāsu uz dēļa. Lai to kārtīgi nomizotu, tev vajadzēs lielu un ļoti asu nazi.
  2. Noliec to uz sāniem. Novieto nazi apmēram puscentimetru zem lapām un iegriez līdz vidum.
  3. Pagriez augli uz otru pusi un dari tāpat. Tu vari turēt ananāsu pie lapām, kamēr veic šos soļus, lai noturētu to taisni. Esi uzmanīgs – griežot ananāsu, no tā iztek diezgan daudz lipīgas sulas.
  4. Sāc ar ananāsa augšdaļu un griez mizu vertikāli līdz pašai lejai. Lai saglabātu vairāk augļa mīkstuma, griežot vari nazi izliekt pakārtoti mizai.
  5. Pagriez augli par apmēram 10cm pulksteņrādītāja virzienā un atkārto. Pagriez, nogriez un atkārto līdz visa miza ir nost, un palikušas tikai acis.
  6. Noliec ananāsu uz sāniem un horizontāli nogriez tam apakšu. Atbrīvojies no mizām, iemetot tās kompostkaudzē vai miskastē.

Atbrīvojies no acīm

  1. Turi ananāsu vertikāli un ieskaties, ka acis ir izvietotas diagonāli. Atbrīvojoties tikai no acīm, tu ietaupīsi augļa ēdamo daļu.
  2. Novieto nazi vienas acu līnijas kreisajā pusē. Veic nelielu iegriezienu 45° leņķī tieši zem acīm.
  3. Tagad novieto nazi tās pašas līnijas labajā pusē. No augšpuses veic tādu pašu 45° griezienu. Gabaliņš ar acīm smuki iznāks ārā, pasargājot ēdamo augļa daļu.
  4. Atkārto iepriekšējo soli, sākot no augļa augšas un virzoties uz leju. Ananāss sāks izskatīties pēc spirāles.
  5. Pagriez augli par vienu ceturtdaļu un turpini izgriezt acis. Kad būsi to pabeidzis, iegūsi skaistu, dzeltenu ananāsa spirāli.
  6. Sagriez ananāsu vertikāli četrās daļās. Kodolu izgriez ārā, jo tas ir ciets un negaršīgs.
  7. Atlikušo augli sagriez sev vēlamos gabalos.