Bietes ir sakņu dārzeņi, kuri plaši sastopami Eiropā un Ziemeļamerikā. Tie ir universāli dārzeņi, kurus var izmantot salātos, zupās, kā piedevas un marinēt. Bietes nevar ēst zaļas, tāpēc sagatavo tās savām receptēm, uzreiz vārot lielāku daudzumu.

Mazgāšana

  1. Izvēlies bietes, kuras ir apmēram viena izmēra. Lielākas bietes ilgāk gatavojas, bet ņemot dažādu izmēru dārzeņus, tie nebūs vienmērīgi pagatavojušies.
  2. Nogriez bietēm kātus. Pataupi zaļos kātiņus citiem ēdieniem. Paturi tos aptuveni 2.5cm garus, lai miza un kāti saglabā savu aromātu.
  • Biešu zaļumi var tikt izmantoti citu zaļumu, piemēram, spinātu vai brokoļu vietā.
  1. Viegli noberz biešu mizu, lai atbrīvotos no ārējiem netīrumiem. Ja bietes jau iepriekš ir mazgātas, tad paturi tās zem tekoša ūdens apmēram 30 sekundes, lai atbrīvotos no netīrumiem. Centies nesavainot mizu, citādi daļa no krāsas, garšas un barības vielām vāroties noplūdīs ūdenī.

Vārīšana

  1. Ieliec bietes katlā. Atkarībā no tā, ko tu ar bietēm darīsi, izvēlies atbilstoša lieluma katlu. Ja gatavosi tikai vienām vakariņām, tad ņem mazāku katlu, bet, ja vēlies izvārīt lielu daudzumu, lai, piemēram, konservētu tās, tad ņem lielu katlu.
  2. Pa virsu bietēm ielej katlā ūdeni. Tam jābūt apmēram 5 cm virs dārzeņiem.
  3. Pievieno vienu tējkaroti sāli un vienu tējkaroti cukuru. Kārtīgi samaisi.
  • Izmanto šādu proporciju katriem 2l ūdens.
  1. Uzliec katlu uz plīts. Noteikti uzliec katlam vāku. Uzgriez lielu uguni, lai bietes sāktu vārīties.
  2. Samazini uguni, kad tās sāk vārīties. Vāri tās 15-20min.
  • Ļoti lielas bietes vai tādas, kuras ilgi stāvējušas aukstumā, jāvāra 45min – 1.5 stundu, lai tās būtu pilnīgi gatavas.
  1. Pārbaudi, vai bietes ir gatavas, iedurot vienā ar nazi. Ja nazis viegli iet iekšā, un biete ir mīksta, tad tās ir gatavas.

Mizošana

  1. Lielā bļodā ielej aukstu ūdeni. Pārliec bietes tajā, izmantojot putu karoti vai stangas.
  2. Pēc 5min izņem bietes ārā. Ar īkšķiem noberz nost mizu, tai vajadzētu nākt nost ļoti viegli.
  • Uzreiz izmet mizas ārā, lai tās neatstātu traipus uz drēbēm, dēlīša vai citur.
  1. Sagriez bietes horizontālās šķēlēs, ceturtdaļās vai kubiciņos, lai izmantotu tās gan aukstajos, gan karstajos ēdienos. Vārītās bietes uzreiz vari sagriezt četrās daļās vai samīcīt ar sviestu, sāli un pipariem, lai ēstu karstas.
  2. Vārītas bietes var uzglabāt ledusskapī līdz 4 dienām. Ja vēlies tās uzglabāt ilgāk, tad vari tās marinēt vai konservēt.